onsdag 27 april 2011

En vacker syn

Vilken underbar syn det är att mötas innanför grinden av dessa Kungsängliljor. Jag satte dem under rönnbärsapeln, precis vid grinden, förra våren. Som upplänning ligger förstås denna lilla lilja mig extra varmt om hjärtat.



Nu blommar de med fler klockor än det var när jag satte dem förra året. Kan det till och med vara så att de trivs?!



För några veckor sedan funderade jag på en Birgitta-rönn till en ny plantering på framsidan, men den verkar inte speciellt lätt att få tag i. Nu har jag tänkt om. Varför inte satsa på en Galaxy-magnolia istället? Återstår att se om jag snart ändrar mig igen.


måndag 25 april 2011

Avrundning av påskhelgen

Påskhelgen lider mot sitt slut och jag avslutar den med påskliljor. Den här gången är det Lemon glow från färgstarka rabatten. De blommar så fint och lyser verkligen i solens sken.




I lördags blev det en runda neråt Österlen. Det blev lite konst, lite loppis och lite fika. För fjärde påsken i rad besökte vi Kaffestuga Alunbruket i Andrarum. Mysigt och pittoreskt, med god fika. Har ni inte varit där kan jag rekommendera ett besök. Vi stannade också till vid Christinehofs slott.





På väg hem stannade vi vid en gårdsloppis. Där hittade jag något som jag inte riktigt trodde att jag skulle kunna hitta för en rimlig penning. Vad det är får ni veta en annan gång.


lördag 23 april 2011

Glad Påsk!



Önskar Er Alla En Riktigt Glad Påsk!






Dagens frukostägg




Kram!

onsdag 20 april 2011

Just nu

Sötast just nu? Utan tvekan den lilla, vita backsippan. I alla fall här hos mig. Så ullig och gullig. Bli inte förvånade om det dyker upp fler bilder på den, vad det lider.





Mycket tid har tillbringats i pionrabatten idag. Jag har nämligen införskaffat ett antal pioner till, och de har kommit i jorden idag. Dessutom verkar det som att min misströstan återigen har gett resultat. Det sticker nämligen upp en liten "arm" ur jorden där jag planterade en buskpionstickling i höstas. Buskpion var åtminstone det som farbrorn på Bäckaskogsmarknaden kallade den för, men jag är tveksam. Den får nog bara heta Bäckaskogspionen hädanefter, så får tiden utvisa vad det är.



Eventuellt är min lilla, lilla svavelpion på väg upp ur marken också. Men den är så liten att det inte ens är värt att fota. Kan man kalla sig för en äkta nörd när man gläds åt en två centimeter liten, blek sak som sticker upp ur marken?! Jag tror nästan det...


måndag 18 april 2011

Strålande start

Wow, vilken dag vi har haft! Varmast i landet var det här i Kristianstad. Kanske inte hos mig, men tillräckligt för att vara ute i t-shirt på eftermiddagen. Jag fick ta pauser och pusta ut under kastanjen. Fyra stora sopsäckar har jag fyllt med det jag krattat upp där under och det kommer nog bli minst två till. Den innebär en del jobb, men jag skulle inte vilja vara utan den.



Det blev verkligen en fantastisk start på påsklovsveckan, och enligt väderleksrapporten så ska ju vädret hålla i sig!

söndag 17 april 2011

En liten bit i taget

Sakta men säkert så blir tomten krattad. Det går bara att göra en bit i taget, annars tar jag slut helt i kroppen. Idag är det ytan framför dungen som har blivit klar till hälften, eller lite mer. Nästa år slipper jag förhoppningsvis att kratta här, eftersom jag tänker klippa "gräset" i sommar. Gräset består visserligen uteslutande av brännässlor och kirskål, men det är i alla fall grönt.


Före



Imorgon kan jag fortsätta eftersom jag har påsklov. För måste jag dock se om jag kan göra något åt min skottkärra. Det är andra året i rad som det blir punka på däcket. Ska det verkligen hålla så dåligt?!!




En glädjande upptäckt jag gjorde idag, var i krukorna under kastanjen. Där stoppade jag ner stockrosfröna som jag vann hos Marina i höstas, och nu har det börjat sticka upp små gröna blad. Så kul. Jag ska vårda dem ömt, så får vi se nästa sommar vilka färger de får. Tack Marina!



onsdag 13 april 2011

Det är bäst att misströsta

Det kan låta konstigt, men det säkraste sättet för att få se knoppar och liv i växter är att misströsta. För någon vecka sedan dödförklarade jag mitt Löjtnantshjärta och dagen efter kom knopparna upp ur jorden. I helgen gav jag nästan upp hoppet om min flyttade rabarber. Idag när jag gick en sväng runt tomten hittade jag flera små knoppar. Den lever alltså. Så långt som på bilden, som togs för exakt ett år sedan, har den inte kommit men den har klarat flytten.


Nu misströstar jag därför officiellt om min svavelpion, pelargonen Silver Celebration och buskpionsticklingen. Återstår att se om det fungerar.


För övrigt är det plank som snurrar i mitt huvud. Kollade på nätet efter lite snygga alternativ. Om ett plank nu kan vara snyggt. Skulle man kunna blanda olika varianter, liggande med stående och glesare med tätare? Ja, jag får nog skissa lite till på det där.



Till sist undrar jag om det finns någon där ute som har erfarenhet, och kanske till och med en bra bild, av Birgitta, Rosmari- eller Pärlrönn? Jag har letat bilder men bara hittat närbilder av bären. Jag skulle vilja veta hur de ser ut i växtsättet.

Torsdag imorgon, och inte långt kvar till påsklovet. Gôtt!

tisdag 12 april 2011

Konstigheter

Ibland finns det, eller händer det underliga saker i en trädgård. Här är några udda inslag jag upptäckte i helgen, som skapar en del frågetecken:



De heter visserligen jordvivor, men måste de blomma ända nere i jorden?



Vad är det för konstiga små svampar i dungen? Ser mest ut att höra hemma hos Mumintrollen.



Varifrån kom detta stora, äckliga ben som ligger innanför grinden?

Ja, frågorna hopar sig såhär på tisdagskvällen, samtidigt som jag funderar över ännu en rabatt och hur man bäst och snyggast bygger ett plank/staket.

Ha det gott, alla!

söndag 10 april 2011

Före och efter

Idag blir det fler bilder med torrt gräs. Jag hade ju tänkt kratta framför dungen, men det visade sig att jag var mer sugen på att ta tag i "kullen". Det är ju ingen kulle egentligen, men min lilla irisplantering ligger lite högre än den övriga gräsmattan så därför fick det heta kullen. Det är liksom smidigt att ha olika namn på olika platser i trädgården. Har ni också det?



På bilderna ovanför syns ett risigt hallonsnår. Jag trodde för något år sedan att det skulle kunna bli hallon om jag rensade ur lite. Det visade sig dock att det inte fungerade, det blev varken vildhallon eller något annat. Därför rök snåret idag.


Efter


Mellan björken och eken som står till höger så kommer det bli perfekt att ha en hängmatta. Precis lagom avstånd. Ska bara skaffa en hängmatta först! Då kan jag ligga där och titta när bonden slår ängen utanför.


Avslutar med en bild på Anemone nemorosa. Imorgon drar vi igång en vårtema-vecka på jobbet, och i min grupp ska vi prata vårblommor. Tänkte att den här bilden skulle kunna användas för att illustrera några av blommans delar.


lördag 9 april 2011

Lite brunt och grått än så länge, men snart...

Vilken härlig dag det blev idag, efter två dagar av storm. Jag har tillbringat min dag här:


Dagens projekt har alltså varit att rensa, kratta och fixa runt odlingslådorna. Lite persilja och gräslök tittar redan upp. Däremot blir jag lite orolig för min rabarber. Den syns inte till ännu. Hoppas den kommer.



Förra året satte jag en krusbärsbuske till vänster om lådorna. Den har stora, gröna knoppar nu. Roligt att den klarat vintern. De röda och svarta vinbärsbuskarna, som jag flyttade, har också överlevt. Även äppelträdet verkar må okej.


Imorgon kan det tänkas att jag tar tag i ytan framför dungen. Det finns ju massor av vitsippor där inne bland träden och de måste få synas. Framför dungen låg en enorm rishög förra året och nu är både kirkål och brännässlor på väg upp. Måste kratta av marken så jag vågar köra med gräsklipparen där sedan. Tänker inte ens försöka rensa, bara köra över eländet.


Ha en fin kväll! Vi ses imorgon.

torsdag 7 april 2011

Vårens färg

Alla årstider har sin egen färg, tycker jag. I mitt lilla huvud är våren ljusgrön. Därför har ett ljusgrönt doftljus fått komma fram. Det är köpt på Åhléns och doftar väldigt gott och fräscht av lime och basilika.


Vitsippor är kanske inte ljusgröna men signalerar väl vår mer än det mesta. Var ute i stormen för att plocka in en liten bukett. I år hoppas jag slippa bakslag i form av snö. Två år på raken har vitsipporna blivit begravda i snö, men i år verkar de bli fler än någonsin om de nu kan få slippa ett kallt täcke.





Arbetsveckan är nästan slut och jag vet inte var den försvann så snabbt. Men jag klagar inte. Bara skönt med helg. Kram på Er!

Related Posts with Thumbnails