torsdag 30 juni 2011

Fönsterfix

Idag började jag ta tag i projektet söder-fönster-målning. Jag målade norrfönstren förra sommaren, och det gick hur bra som helst. Nu var det betydligt knepigare. Det ena fönstret gick inte att få ner. Man vågar liksom inte chansa och bara "ta i" med tanke på att det är fönster på andra våningen. Det blev till att stå på stege och att halvhänga ut genom det andra fönstret. Det går det med.


Solen har strålat på Linnés döttrar även idag. I alla fall halva dagen. Nu på kvällen blev det mulet och blåste upp. Vi får väl se om det blir regn också.


Men eftersom jag just nu inte har något vettigt sätt att bevattna mina växter (det går ju inte att springa med vattenkannor till grönsakslandet) vore det inte så dumt med lite regn.


onsdag 29 juni 2011

Naturens under

Ibland hittar naturen själv på så fiffiga saker. I mitt syrénbuskage har en vildkaprifol bestämt sig för att slingra upp. Syrénen doftar ju underbart när den blommar men det var ju ett tag sedan. Nu blommar kaprifolen istället och doftar fantastiskt, den också.


Bredvid syrénen växer en stor deutzia. Den har precis börjat slå ut. Fint vit, men helt doftlös tyvärr.


I altanrabatten har fingerborgsblommorna blommat ett bra tag nu. Ett annat av naturens under.


tisdag 28 juni 2011

Smultron och jordgubbar

På altanen står min stege, och den har en massa örter och små smultronplantor på stegen. Jag köpte smultronplantor på loppis förra året och det är dem som bor här för tillfället. Det är vita smultron.



Jag fick en jordgubbsplanta av mamma och pappa tidigare i sommar också. Men det har visat sig att det är en vit smultronplanta det också. Jag åt det första smultronet idag.




Jag har också lyckats smälla i mig nästan en hel liter vanliga, röda jordgubbar nu ikväll. Dem köpte mamma på gårdsbutiken som ligger någon kilometer härifrån. Supergoda. Risken för att det blir ett besök där imorgon är överhängande.





lördag 25 juni 2011

Samma x 4

Hoppas att er midsommarhelg har varit till belåtenhet. Jag har haft det utmärkt och ätit en massa gott (men det hindrar ju inte att jag snart ska sätta på en kopp te och äta överbliven tårta från igår).


Nu blommar min sista pion för i år. Jag är så glad för min pionrabatt. Den är långt ifrån fylld av olika pioner men jag har kommit en bra bit på väg.


Jag är så förvånad och lycklig över att flera ändå har blommat i sommar, med tanke på att de är satta i höstas eller nu i våras.



Den här sista hade inget sortnamn på plantskolan. Synd, tycker jag. Jag gillar att veta vad växterna heter. Men det här får alltså bara vara en luktpion.

Japp, nu är det dags för det där teet och tårtan. Ha det fint, tills vi hörs igen!

fredag 24 juni 2011

Glad Midsommar!

Prästkragar och blåklint i all ära. För mig är det ändå nyponrosen som är den riktiga midsommarblomman. De blommade oftast till midsommar när jag var liten och firade midsommar ute på vårt lantställe.


De här söta blommorna har jag plockat längst ner i trädgården. Där finns det riktiga snår av nyponbuskar.




Med en bild av dagens håruppsättning vill jag önska alla härliga människor där ute i bloggvärlden

En Riktigt Fin Midsommar!


onsdag 22 juni 2011

Bildbevis

Jaha, så regnar det igen. Men man ska inte klaga när det regnar på natten. Det har ju i alla fall varit fint idag.


Igår sa jag ju att flädern var översållad av blommor. I fall ni nu inte trodde mig, så kommer här bildbevis. Lite knepigt att fota vitt. Allt det vita framför flädern är kirskålsblommor. Hm...


Nu ropar kudden och min bok. Go´natt!


tisdag 21 juni 2011

Tidigare, Större, Bättre

De första blommorna på min potatis har redan blommat över. Det kan ju bara betyda en sak...



...det kommer att bli egen nypotatis på midsommarafton! Det är första gången som jag har lyckats få potatis så tidigt. Men så känns det också som att allt är väldigt tidigt i år. Men utan att det går för fort.


Det är mycket som blommar länge och rikligt i år. Flädern till exempel, är helt översållad av blommor. Riktigt stora blommor dessutom. Men dem ska jag inte plocka nu. Jag föredrar den flädersaft man kan göra av bären. Det betyder dessutom att jag kan njuta av blomningen fullt ut.


söndag 19 juni 2011

Digitalis

Vädret har varit lurigt idag. Sol och skurar, varmt och kallt. Då får man anpassa sina aktiviteter därefter. Därför har jag rensat och fixat lite ute, bakat och ägnat mig åt stryktvätten inne.


Ute vid altanen är det mycket som är på gång. Allt känns väldigt stort och frodigt i år. Extra glad är jag för mina fingerborgsblommor. De kommer ursrungligen från en rosa planta. Nu finns det vita, mörk och ljusrosa varianter.











Imorgon är det den första riktiga dagen på sommarlovet. Då blir det säkerligen gräsklippning igen.



torsdag 16 juni 2011

Vattenriket

Igår eftermiddag var jag iväg tillsammans med kollegorna på en utflykt. Vi åkte "flodbåt" (ja, den kallas faktiskt så) på Helge å och upp till Araslövssjön. En del av Vattenriket här i Kristianstad.


Det var riktigt trevlig och man fick en känsla av att åka på Amazonfloden på vissa ställen. Skillnaden var väl bara att man fick spana efter betade kor i strandkanten, istället för krokodiler.


På den sista bilden syns strandängen och staden i bakgrunden.



Imorgon blir det en halv dags arbete innan jag går på sommarlov. Egentligen skulle jag inte behöva åka in till jobbet, men det finns saker kvar att fixa. Det blir mycket skönare att komma tillbaka i augusti om det inte finns ogjorda saker att ta tag i då.

tisdag 14 juni 2011

För att tala klarspråk

Man skulle kunna säga att jag är svag för pioner. Man skulle också kunna säga att jag älskar dem. Varför anlägger man annars en hel pionrabatt? Förr om åren gillade jag mest de fyllda varianterna, men jag blir mer och mer förtjust i de öppna. Nu blommar min första White wings. Är den inte stilig, så säg?


Jodå, jag gillar rosor också. Flammentanz första blomma har slagit ut och det kommer många, många fler.



Idag var det skolavslutning. Vi sa hej då till våra f-3:or för sista gången. Till hösten kommer vi att ha åldershomogena klasser, och jag kommer att ha en etta. Känns helt osannolikt att snart gå på sommarlov och veta att jag får komma tillbaka till en heltidstjänst i höst. Att det dessutom är en etta är extra grädde på sommarlovsmoset. Imorgon går jag med lätta steg till jobbet för att utvärdera läsåret som gått. Sedan väntar lite trevligheter på eftermiddagen.

söndag 12 juni 2011

Väntar

Hoppas ni har haft en fin pingsthelg. Min har varit bra, även om jag i ärlighetens namn inte tagit mig för speciellt mycket. Går liksom bara och väntar på att en ny vecka ska ta sin början. Min sista arbetsvecka på ett bra tag. Imorgon är det sista riktiga skoldagen, på tisdag är det skolavslutning och sedan följer några dagar med utvärdering, beställningar och andra förberedelser inför höstterminen.



Mitt löjtnantshjärta blommar så fint nu. Sent kan tyckas, men det har sin förklaring. Det fanns en hel drös knoppar för flera, flera veckor sedan. De var precis redo att slå ut. Då kom frosten. Alla grenar vek sig och jag fick klippa ner plantan rejält. Nu har den alltså kommit in i andra andningen.


På iriskullen blommar massor av irisar. Det är fortfarande bara den här vanliga sorten. Nästa år hoppas jag på några andra varianter, eftersom jag har satt det i år.

Related Posts with Thumbnails