tisdag 31 maj 2016

En löjtnant i skuggrabatten

Det är verkligen något speciellt med löjtnantshjärtan. De är så otroligt coola i formen. Både som knopp och utslagna. Jag har den vanliga rosa-vita varianten och den helvita i skuggrabatten. Men den här rosa har blivit helt gigantisk och har så mycket blommor i år. 


Tänk att den kan blomma med så här många blommor på en stängel! 

Elsa Beskow fick också med löjtnantshjärtat i boken Blomsterfesten i täppan. Här vaktar han ros-prinsessan när ogräsen kommer. 

söndag 29 maj 2016

Balja, spann och triangel

Jag var alltså på ett ställe där de säljer sommarblommor lite billigare en gång om året. Egentligen har jag inte så stort behov av sommarblommor eftersom jag driver upp det jag vill ha från frö. I år hade de dock en hel del loppis-saker att sälja utöver blommorna. Det fanns en hel del kopparsaker, gamla redskap, trälådor och zink-grejer. 


Jag fastnade för dessa. En balja som är trasig nära botten på ena sidan. Det gör inget eftersom jag ändå tänker plantera i den. En hink eller vad man nu ska kalla det för. Den saknar ett öra. Och en trekantig smidesgrej. 


På trekanten tänker jag att det är perfekt att ställa krukor. Just nu har jag vattenkannan i växthuset på den. I den höga spannen ska jag plantera luktärtor. Det borde fungera bra eftersom den är så hög. I baljan vet jag ännu inte vad jag ska plantera, men det reder sig säkert. 

 

Jag måste säga att jag är riktigt nöjd med mina "fynd". Det är ju inte så ofta som jag hittar bra saker på loppis, tycker jag. 

lördag 28 maj 2016

Skönheten från Moskva

Nu tänker du kanske: "Gud, vad hon tjatar om de där syrenerna! Så märkvärdiga är de väl ändå inte?!". Jo, det är de absolut. Och jag tänker fortsätta fota, visa och tjata om dem så länge de är i blom. Jag är verkligen glad att jag valde Beauty of Moscow när jag skulle sätta en syrenbuske. Den är så otroligt vacker. Gulligt rosa i knoppen och maffigt vit som utslagen. Den ser ut som glass, grädde och blomma på samma gång. Doftar underbart gör den också. Precis alla rätt alltså. 




Idag var jag iväg på den årliga blomsterförsäljningen i Maa. Trodde att de skulle ha chokladblomma eftersom de haft det tidigare år. Men icke. Jag fick bara med mig en blomma. En fuchsia. Däremot hade de loppis på gamla jordsbruks/gårdsredskap och liknande och därifrån fick jag med mig trenne ting. Jag fotar dem imorgon så att ni får se. Då blir det något annat än syrener alltså. 

onsdag 25 maj 2016

Blomstertid

Vilken härligt tid det är nu, med all blomning på fruktträd och syrener. Familjeäppelträdet har gott om blommor och jag tror att humlor och bin verkligen har fått chansen i år med tanke på vädret, så det borde kunna bli rejält med frukt. Just nu stänker det lite ute men det är långt ifrån tillräckligt. Inte för att jag är sugen på regn. 



I slutet av förra sommaren planterade jag smultron under ullungrönnen. De är av sorten Rügen, som inte revar sig. De har nu massor av blommor. Jag kommer kanske kunna trä smultron på strå till midsommar. Det vore ju härligt. 


Jordgubbar satte jag också förra året. De blommade en del och satte bär. Men varje gång ett bär var moget blev det uppätet av sork. Jag har, som synes, nät för fåglarna men vad hjälper det när marodörerna kommer nerifrån?! Jag har lagt halm mellan plantorna och jag hoppas innerligt få smaka lite fler bär i år. 

söndag 22 maj 2016

Som sommar

Vilken härlig varm sommardag vi haft idag. Det var till och med skönt att det blåste lite. Jag har förstås varit ute precis hela dagen. Gräset har blivit klippt och en del rensning har blivit gjord. Inte vita rabatten, men det berodde inte på paltarna. De är nämligen inte kvar. Mamman har förflyttat dem till lämpligare plats. Skönt, tycker jag. 


Kastanjen kan jag inte låta bli att slänga blickar på emellanåt. Den är helt fantastisk just nu. Det surrar så mycket i den av humlor att man kan tro att den ska lyfta. Precis som resten av den här kommunen/staden har humlorna klätt sig i orange. Grattis till SM-guldet IFK Kristianstad! 



I lila rabatten finns bara en enda tulpan kvar. För några år sedan var det massor. Det enda det är massor av nu, är brunnävor. De har tagit över totalt. De har visserligen rätt färg men det vore ju trevligt med några andra växter också. Får rensa bort rejält när de blommat ett tag. 


Jag har rensat under ullungrönnen (som förresten snart kommer att blomma). Det kommer att hamna prydnadspumpor här under i år också. Hoppas på några fler olika sorter än förra året. 

torsdag 19 maj 2016

Tomater, syrener och problem

Har börjat plantera över tomaterna från små plastkrukor och papperskrukor till de stora där de ska bo i sommar. En del plantor har fått bo i växthuset ett bra tag medan andra fortfarande stått inomhus. Det var en ganska markant skillnad på dem. De som stått i växthuset är lägre och grönare, medan de som varit inne är långa och snarare gula än gröna. Nu hoppas jag att de ska växa till sig både på höjd och bredd. 



Syrenerna är nära bristningsgränsen nu. Det blir liksom inget "mellan hägg och syren" i år eftersom häggen inte blommat över helt ännu. Min Beauty of Moscow ser jag så mycket fram emot att se utslagen och det gamla buskaget har fler knoppar än någonsin. 


Jag tror att jag nämnt förut att den vita rabatten är något av ett problem. Ogräset växer jättebra och perennerna inte lika bra. Jag har inte ens orkat ta tag i att kratta upp i denna rabatt. Idag upptäckte jag ännu ett problem. Nämligen de här: 


Fyra små, små harpaltar som ligger och trycker bland löven under den vita brunnävan. Hur kunde deras mamma tycka att det var en bra plats?! Det är inte speciellt skyddat och det är nära vägen, visserligen med ett staket emellan men ändå. Jag började förstås fundera på vilka har-kunskaper jag besitter och upptäckte att de är tämligen begränsade. Vad äter dessa små krabater? Kommer de gå lös på allt vad knoppar och blad heter inom en snar framtid? Hur länge kan deras mamma vara ifrån dem utan att de dör? Var håller mamman hus? Ja, frågorna hopar sig...


Jag får väl googla och se om jag kan få en klarare bild. Men en sak är säker, det blir inte rensning av vita rabatten i helgen. 

söndag 15 maj 2016

Vivor

Besökte växtmarknaden i Degeberga hembygdspark idag. Tyckte dock att det var lite skralare  utbud idag jämfört med förra året. Det blev bara två inköp. Dessa gula vivor. Den ena med lite rostig ton och den andra helt gult.



På vägen hem stannade vi till vid ÖSPAB och där köpte jag en sommarviva också. Den ska också få gula blommor men blommar inte än. Dessutom köpte jag en kungsnejlikrot. Jag hoppas att den har en annan färg än de jag redan har, men det kan jag inte vara helt säker på eftersom den bara har en knopp. 


söndag 8 maj 2016

Vilken helg!

Är så nöjd med helgen. Alla helger borde ha minst tre dagar och vädret borde alltid vara bra. Då skulle man få så mycket mer gjort hemma. Nu var det ju till och med fyra dagars ledighet och kanonväder. Gräset har äntligen blivit klippt. Det var sannerligen på tiden. Klipparen gick igång så gott som direkt och sedan var det bara att snurra på runt tomten. 


Alla lådorna för grönsaksodling är rensade. Tyvärr måste några av dem repareras lite eftersom plankorna ruttnat. Men de har ganska många år på nacken så det är inte så konstigt. Denna reparation får dock vänta lite. 



Bland det finaste som blommar nu (och det börjar bli en hel del) är hundtandliljorna. De sitter i skuggrabatten och har i år klarat sig från att bli uppätna som de blev förra året. Jag har gula och vita. De vita är nog allra vackrast även om jag gillar de gula också. 





Det kommer nog att kännas som att den här arbetsveckan är kortare den också. Imorgon har vi studiedag och på onsdag är det dags för skolans årliga melodifestival. Det är ju dags för ESC också och det gillar jag. Speciellt att det hålls i Sverige. Jag tycker att vi är bra på att arrangera sådana saker och jag är helt övertygad om att ett OS i Sverige skulle gå galant. 

Ha en fin vecka! 

lördag 7 maj 2016

Vårens doft

Gullvivan är en blomma som sprider sig ganska glatt här hos mig. Många växer i gräsmattan, vilket är lite problematiskt när man ska klippa, så jag försöker flytta dem till säkrare mark vartefter. På ett ställe har jag fått en röd variant och den är lite extra fin. Jämför man den med röda jordvivan så är den så mycket sötare. 




Jag plockar in små buketter med de gula gullvivorna, så att jag kan sniffa på dem inomhus också. Det är något alldeles visst med den där doften. Det doftar vår. 


Jag har lovat mig själv att jag ska bli bättre på att plocka in buketter av olika slag. Nu börjar fler och fler blommor att slå ut också så att jag kan infria detta löfte. Det har fullkomligt exploderat ute de senaste dagarna, tack vare att värmen äntligen kom. Imorgon ska jag ta mig i kragen och klippa gräset också. Det behövs verkligen. Håll tummarna för att maskinen går igång utan kuckelimuck. 


tisdag 3 maj 2016

Speciella knoppar

Vissa saker kanske inte är så märkvärdiga i andras ögon men för en själv så är det stort. En sådan sak, just nu hos mig, är syrénknopparna. Jag har vita bondsyréner som snällt blommar varje år, och de är säkert på gång i år också, men det är inte dem jag menar. Det är de tre här nedanför som är speciella. 
Överst har vi Beauty of Moscow. Busken är inte så stor men har för första gången knoppar. 
I mitten är en vanlig vit bondsyrén. Men den sitter på de buskar som för flera år sedan blev nedmejade av en bildåre. Då var de helt jämnade med marken tillsammans med staketet. 
Nederst är en helt vanlig lila syrén. Busken var bara små rotskott som grävdes upp hos pappa och mamma för flera år sedan. Nu börjar det likna en riktigt buske. 




Det speciella med dessa knoppar är alltså att de är först ut på buskar som aldrig blommat tidigare. Det tycker jag är lite märkvärdigt. 
Related Posts with Thumbnails