söndag 31 juli 2016

Är det inte det ena...

Jag utlovade ju lite bilder på staketet och ett problem som uppstått. Ännu så länge är det "bara" stolparna som kommit på plats (inte riktigt alla) och det ser ju inte så mycket ut för världen. På bilden här nedanför syns den gula rabatten. Där finns det gott om smaskiga saker, som rosor och ginst till exempel. Det höga gräset bakom är vallen och uppe på den kan ni kanske skymta två staketstolpar. Eftersom de är mörkgröna så smälter de in ganska bra i omgivningen. Planen är att sätta buskar innanför staketet sedan så att det blir ännu mer kamouflerat. Vallen med det höga gräset ser ganska ovårdad ut. 


Problemet då? Jo, när vi skulle börja slå ned stolpar längs tomtgränsen mot vägen upptäckte jag ett lutande träd. Det syns mitt i bilden. Det lutar just nu bara emot grenarna på några andra träd. Om det faller kommer det att ta med sig ledningar som går längs vägen och falla in i grannens buskar och eventuellt även deras förråd. Inte bra alls. Jag har kontaktat en trädfirma och jag hoppas att de ska kunna ta ner trädet så snart som möjligt. Det går inte att bara fälla trädet och det går inte att klättra upp i det heller eftersom roten är rutten och det inte vilar emot något stabilt. Det behöver tas ned i delar men det är inte en helt enkel uppgift.



Måste avsluta med något lite mer positivt än problemträd. Min ena backsippa har fått fnatt och tror tydligen att det är vår igen. Den blommar med en så här fin blomma nu. 





lördag 30 juli 2016

Frukt och grönt

I växthuset har tomaterna börjat mogna nu. Jag har två sorters körsbärstomater. De ska båda vara väldigt söta i smaken. Men vi får väl se om jag klarar att äta dem råa. Är nämligen lite allergisk mot råa tomater. Är det smart då att ha hela växthuset fullt av tomater? Nej, kanske inte men tomater var min absoluta favoritgrönsak innan jag blev allergisk och jag kan ju alltid tillaga dem. 

Sweet Apertif

Sungold

Innan för planket, i fruktträdgården, finns det i år exempel på frukter som jag inte haft tidigare. Min vindruvsranka är ganska gammal nu men i år är det första gången som det kommer druvor på den. Den har aldrig blommat tidigare. Jag vet inte vilken sort det är. Det fanns nämligen två sorter mot den här väggen men den ena dog och nu vet jag inte vilken det är som är kvar. Men jag kan ju gå tillbaka i bloggen och lista ut det. Eftersom jag säkert skrivit om dem här. 




Plommonträdet har varit väldigt svårflirtat. Förra året fick jag några (typ två) plommon och i år finns ännu tre eller fyra frukter kvar på trädet. Förra sommaren insåg jag att mitt päronträd inte var självfertilt och därför köpte jag ett till träd att ha utanför planket (också ett spaljerat träd). Båda träden blommade i våras och på mitt gamla träd finns nu ett päron. Bara ett, men jag bevakar detta enda päron noga, noga. Hoppas att det ska mogna så att jag äntligen ska få smaka ett eget päron. 


Hallon finns det fortfarande gott om och björnbären är på väg. Så på fruktsidan har det varit ett lyckat år. Grönsakslanden är däremot en sorglig syn (visar inte ens bilder på dem, så bedrövliga är de) och nu har en ny tanke börjat gro. Jag funderar på att ändra placering och inramning till grönsakerna. Nu har jag hemsnickrade pallkragar men jag funderar på ramar av leca-block. Någon som testat det? Jag tänker att de kanske behåller värmen lite, att det blir stabilt och att man kan sitta på kanten när man sår/rensar. Men det är ett projekt som får vänta. Nu är det fortfarande staketet som är på tapeten. Men det har uppstått ett problem som måste åtgärdas snarast. Mer om det i nästa inlägg. 

torsdag 28 juli 2016

Ros-paus

För bara någon vecka sedan var rosorna såhär fina! Nu verkar de ha tagit en liten paus. Men jag vet att de kommer igen. Det brukar de göra. Rosorna på dessa bilder sitter i tre olika rabatter och tillhör lite olika färgteman, men de är alla fina på sitt sätt och i sitt sammanhang. 

Heritage, perfekt tillsammans med övriga pasteller i cottage-rabatten. 

Lady of Shalott, en av de snyggaste i rosenrabatten. 

Menja, som äppelblom. Snygg tillsammans med "dilligt" rosenskära-bladverk och pionblad. 

Souvenir de la Malmaison, en gammal favorit. 

The Pilgrim, kanske den vackraste Austin-rosen. Åtminstone av de gula. 


Har du en favoritros? I sånt fall, vilken? 

torsdag 21 juli 2016

Skissa, gräva, flytta, plantera

Igår tog jag tag i att utöka cottage-rabatten. Jag började med att "skissa" formen med hjälp av mjöl. En alldeles ypperlig metod tycker jag, eftersom det går att "sudda" om man inte blir nöjd med formen. Ibland har jag använt sprayfärg men då kan man inte ändra sig. Lägga ut rep eller vattenslang fungerar också, men då är det svårare att gräva efter linjerna tycker jag. 




Och vips (!) så hade jag grävt bort grässvål, tagit bort stenar (de fyllde en 10-liters hink), rensat bort rötter och jordförbättrat med kompost. Ett svettigt jobb eftersom solen trängde bort molnen allt mer. 



Sedan grävde jag upp alla irisar (som tidigare suttit i en egen och helt misslyckad rabatt) och valde ut några att plantera på den nya ytan. Några hamnade i krukor, kanske hittar jag en bra plats för dem, och resten slängdes på komposten. För att irisarna inte skulle se så ensamma ut så grävde jag upp några tobaksblommor ur en kruka där de tagit alltför stor plats. Jag flyttade också hit några självsådda rosenskäror och borstnejlikor. I höst ska Nevada, Aïcha och Lichfield Angel (rosor) flytta hit. Det är otroligt lockande att flytta dem redan nu men jag tror att de kommer att må bättre om jag ger mig till tåls.



Idag var pappa här och vi fortsatt med projektet sätta-upp-staket-runt-hela-tomten. Jag har ju haft ett grönt Gunnebo-staket liggandes i garaget ändå sedan jag flyttade hit. Många tycker att Gunnebo-staket är hemska men jag ser fram emot att få hela tomten inringad och därmed kanske hålla en del odjur ute (framför allt rådjur och harar). 

måndag 18 juli 2016

Det är inte bara ute...

...som det blommar fint just nu. Min azalea som jag köpte i julas blommar med fina halvdubbla blommor. Den tappade en massa knoppar då i julas men jag bestämde mig för att plantera om den för att se om den ville blomma om. Och nu ville den tydligen det. 





I nya delen av köket finns två fönster emot söder. Inte alltid så lätt att hitta blommor som vill leva i så varma fönster, men hibiskusar brukar vara pålitliga. Därför köpte jag två olika tidigare i år. Nu blommar de för fullt. Så enormt exotiska och vackra tycker jag.  


Ute blommar rosor, liljor, dagliljor och annat för fullt. Nu ska ju vädret bli lite bättre och soligare, så förhoppningsvis går det att fånga några snygga blommor på bild utomhus nästa gång. 

lördag 16 juli 2016

Nytt i växthuset

Idag har jag färdigställt ett projekt i växthuset. Som arbetsbord härinne har jag ett gammalt skrivbord och det har stått här sedan växthuset blev klart. För att komma i rätt arbetshöjd står bordet på några lättbetongblock. Under bordet står också jord, hinkar och lite bråte som inte är så vackert att titta på. För att "försköna" lite har jag nu sytt ett draperi och satt framför. 


Jag glömde visst att ta några före-bilder, men såhär ser det i alla fall ut nu. Tyget är vaxat, alltså en sorts vaxduk. Tänkte att det skulle vara mer praktiskt och att fallet skulle få lite tyngd. Jag satte öljetter i tyget och sedan är det upphängt på krokar som är fästa i bordets sarg. Skynket längst fram är tvådelat för att det ska vara lättare att ta fram grejerna underifrån. 


Jo, någon sorts före-bild hade jag visst!

Såhär ser växthuset ut om man vrider sig åt andra hållet...


...och om man ställer sig uppe på trappan. 

fredag 15 juli 2016

Ny plan för cottage-rabatten

Jag har planer på att utöka cottage-rabatten. Okej, jag vet att den är min allra nyaste rabatt. Men ändå. 


Den ska fortsätta någon meter till (hitåt på bilden ovan). Detta för att kunna kamouflera brunnarna (på bilden nedan) lite. Två av brunnarna har fått nya lock, eftersom kommunen krävde det, och dessutom har jag grusat lite och lagt dit de stenplattor jag hade kvar. Ytterkanten vid brunnarna ska bli lite rakare. Man ser från den här vinkeln (dvs. från vardagsrumsfönstret) att den inte är rak. 


Till den utökade delen av rabatten ska jag flytta några rosor, bland annat den som syns i gräsmattan längst till höger, och dessutom en del av irisarna. Det har inte fungerat med en irisrabatt så jag tänker ge dem en ny chans här. De passar in i färgtemat eftersom de är framför allt ljusblå. 


En liten gnutta ljusblått, eller kanske lila, har även klematisen Yukikomachi som nu blommar. Den köpte jag så sent som i höstas, och redan blommar den och har massor av knoppar. Jag ska ersätta den ena rosen som växer vid portalen med klematis också. Jag hoppas att det kommer att fungera bättre än rosorna som inte riktigt velat klättra. 



Vilken skönhet!

söndag 10 juli 2016

Ingarö-hallon

Även idag har jag fått tömma regnmätaren. Denna gång på dryga 6 mm. Hittills den här veckan har det kommit upp emot 50 mm. Det är liksom ingen rim och reson. Först regnar det ingenting på över en och en halv månad och sedan kommer det regn så gott som varenda dag. Som tur är så mognar bären ändå. 


I år får dessutom hallonen sitta kvar i mycket större utsträckning än tidigare år. Så mycket som jag nu kan plocka på en gång har jag möjligen kunna skrapa ihop på en hel sommar tidigare. Och det finns nog inget godare än Ingarö-hallon. Anledningen till att jag kallar dem det, är att buskarna kommer från vårt sommarställe på Ingarö. Inte världens störst hallon men de godaste. Några jordgubbar och vita smultron mognar också vartefter. 

Related Posts with Thumbnails